1. Ziek zijn

Ziek zijn is iets waar we graag allerlei facetten buiten onszelf de schuld van geven. Zo geven we graag de schuld aan schadelijke stoffen in het milieu, een ongezonde manier van leven of dat er nu eenmaal een virus heerst of zelfs bij ongelukken zeggen we dat het puur pech is zo van op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

2. Oorzaak ziek zijn

Zoals ik het bekijk ligt de oorzaak van ziek zijn altijd in onszelf opgeslagen.

Elke ziekte is een vorm van aandacht voor een onderliggend probleem. Dat onderliggende probleem kan psychisch zijn of zelfs karma(lading uit een vorig leven) in het geval dat iemand al ziek geboren wordt. In dit artikel wordt echter alleen maar ingegaan op het ziek worden tijdens dit leven. Het is een vorm van aandacht, omdat we eerder verzuimd hebben aan het werkelijke probleem aandacht te besteden. Zo stoppen we in ons leven heel wat weg waar we liever niet over praten zoals: ingrijpende gebeurtenissen maar ook de dingen die herhaaldelijk gebeurden en waar vervolgens nooit iets mee gedaan is.

3. Ziek zijn een vorm van aandacht

Vaak betreft het emotionele zaken bijvoorbeeld het verdriet om het verlies van iemand wat nooit echt geuit is, pesterijen of andere voorvallen waarbij je nooit echt over je verdriet, angst, boosheid hebt kunnen praten. Deze emoties zijn zo ver weg gestopt dat we vaak niet meer door hebben waar dat bepaalde gedrag of die onverwachtse reactie toch wegkomt. Door het niet luisteren naar de signalen van al die emoties, gaat het een andere weg zoeken om toch die aandacht te krijgen. Je kunt het een beetje vergelijken met een kind wat niet voldoende aandacht krijgt, dit kind gaat uiteindelijk ook van alles verzinnen om toch die broodnodige aandacht op te eisen. ER zijn ook veel mooie uitspraken die een verband leggen tussen de ziekte of pijn en wat men zich dan af kan vragen zoals:

Bij keel klachten - Spreek ik mij niet genoeg uit of wat kan en wil ik niet slikken.

Bij oor klachten - Waarom ben ik vaak niet bereid te luisteren naar iemand

Bij schouder of nek klachten – Neem ik te veel op mijn schouders of steek ik mijn nek wel genoeg uit.

Bij Huidziektes - Trek ik te veel grenzen of ben ik wel toegankelijk genoeg voor andere mensen.

Bij ongelukken geldt in principe het zelfde, een esoterische stelregel is dan ook, alles wat je overkomt, kan alleen gebeuren omdat je op dat moment rijp bent voor die ervaring.

4. VoorbeeldenEen voorbeeld hiervan is:

Iemand die zichzelf nooit rust gunt en te weinig nadenkt over het leven en de dood, krijgt nadat hij een ongeluk heeft gehad en in het ziekenhuis ligt genoeg rust en tijd om over de zin van het leven en de dood na te denken.

5. Conclusie

Om helemaal niet meer ziek te worden zouden we dus naar alles in ons leven gelijk aandacht moeten geven en verwerken u begrijpt wel dat dit een onmogelijke opgave is, maar de signalen die ons echt opvallen zouden we wel kunnen gaan onderzoeken zodat uiteindelijk Ons leven ook iets aangenamer wordt.

6. Lees Tip

Een aanrader om meer te weten te komen over dit mooie onderwerp is het boek De zin van ziek zijn van Thorwald Dethlefsen & Rudiger Dahlke.