Waarom de wereld om ons heen als spiegel dient

Ik weet dat dit voor veel mensen een heel onbegrijpelijke zin is, maar de zogenaamde wereld om ons heen is echt een spiegel. Een spiegel waarin elk mens alleen zichzelf kan ervaren.

Wij kunnen ook in de wereld om ons heen niets anders als onszelf zien omdat van alles wat er om ons heen gebeurt en alles wat we zien of meemaken wij alleen die dingen opnemen die op dat moment in ons leven bij ons passen en dus waar wij verbondenheid mee voelen.

Wanneer we in de spiegel kijken en we zien een onvriendelijk gezicht, kunnen we wel gaan schelden op dat gezicht omdat het zo onvriendelijk kijkt maar het gezicht in de spiegel zal net zo hard terug schelden. We kunnen dan net zo lang door schelden als we willen totdat we zo kwaad zijn dat we het gezicht gaan slaan en dus de spiegel kapot slaan.

We zijn ons allemaal gelukkig wel bewust van de functie van de spiegel dus zal dit niet zo snel gebeuren.

1. Wereld om ons heen door een spiegel

In de werkelijkheid in ons dagelijkse leven doen we bijna niets anders als het hierboven beschreven geval. We vechten tegen

de vijanden en tegenstanders om ons heen

de kwade buren, familieleden die niet deugen,

2. onrechtvaardigheden,de maatschappij

en nog veel meer van dit soort dingen.

In het echt vechten we allemaal alleen maar tegen ons zelf en zijn er dus altijd alleen maar verliezers en geen winnaars,. We kunnen ten slotte bij een spiegel gevecht nooit winnen.

Als je vindt dat hier wel heel veel negatieve voorbeelden genoemd worden, dan komt dat omdat ons leed nu eenmaal uit negatieve voorvallen voortvloeit, en dat we het met de positieve voorvallen uit ons leven sowieso wel klaar spelen. De wereld om ons heen geeft ons de meest betrouwbare informatie over ons zelf op dat moment.

We zouden ons als ons wat overkomt eens moeten afvragen waarom overkomt mij dit juist nu op dit moment. Dit vereist wel veel oefening en kan ook erg vermoeiend zijn maar zolang we niet gewend zijn om deze vraag aan onszelf te stellen zal het antwoord ook niet komen, terwijl dat antwoord zo belangrijk kan zijn voor onze verdere ontwikkeling.

3. Zeggen zoals het is

Als je heel nuchter bent zou je kunnen zeggen alles is zoals het is. Dat nu eenmaal de lucht blauw is daar wind niemand zich over op maar als we het hebben over oorlog, of bepaalde politieke opvattingen, kunnen mensen zich enorm opwinden terwijl dat ook hele normale gegevens zijn net zoals dat de lucht blauw is.

4. Wereld veranderen

Als we zelf veranderen, veranderen we de wereld. We kunnen in deze wereld niets verbeteren maar heel veel aan onszelf. Niets is zoals we denken dat het is iedereen ziet de wereld op zijn eigen manier, zo vind de een het een rot wereld terwijl de ander weer zegt wat een geweldige wereld.

5. Zelfreflectie in familie

Zelfs bij broers of zussen uit het zelfde gezin zie je dat ze het leven en de wereld heel verschillend bekijken, bijv. de een vindt dat hij geweldige ouders heeft en de ander daarentegen vindt dat hij verschrikkelijke ouders heeft. We bepalen dus zelf hoe onze wereld eruitziet. Wij moeten alleen nog onze spiegel ontdekken.