1. Werking en ontwikkeling van ons onderbewustzijn

Bewustzijn, dit woord wordt zo vaak gebruikt, vooral bij spirituele en esoterische onderwerpen, maar wat is bewustzijn nou eigenlijk?

Bewustzijn het woord zegt het eigenlijk al, bewust-zijn dus weten dat je bent.

Uitdrukkingen die we allemaal wel kennen zijn bijv. Daar ben ik mij wel bewust van en dat heb ik bewust niet gedaan.

Met andere woorden precies weten hoe en waarom je iets doet.

2. Wanneer wordt het onderbewustzijn ontwikkeld?

Het begint al vanaf de geboorte, als je lacht, als je huilt kom je er achter dat het werkt gezien de reactie die komt, je word geknuffeld, of je wordt verschoond en krijgt je eten.

Ja, als je begint te lopen merk je dat je overal beter bij kunt en sneller van a naar b gaat. Het is dus een leerproces dat niet ophoudt. Op latere leeftijd ontwikkelt dat bewustzijn zich ook nog steeds op die manier, je hele schooltijd maar ook daarna als je werkt en een gezin hebt.

Het bewustzijn ontwikkelt zich natuurlijk niet alleen maar op die schoolse manier, maar ook op een manier doordat je simpelweg ouder wordt en een leven lijdt vol met leuke tijden maar zeer zeker ook met tegenslagen. Dit alles verandert de kijk op situaties maar ook op het leven met alles eromheen.

3. Niveaus binnen het (onder)bewustzijn

Er wordt bij bewustzijn gesproken over niveaus, en zo zit iedere persoon dan ook op zijn eigen niveau van bewustzijn. Dit zegt echter niets over of iemand een studie bol is of goed kan leren, nee iemand die op een hoog niveau van bewustzijn zit, kan juist ook die gene zijn die altijd dat buitenbeentje was en niet zo bijzonder goed op school kon meekomen. Vooral vroeger was dat niet makkelijk want die mensen zijn ook vaak erg spiritueel en weten erg veel zonder dat ze dat makkelijk verklaren kunnen, en vroeger werd je dan al gouw in het hokje van gek geplaatst. Nou ja, gek en geniaal zit nu eenmaal dicht bij elkaar.

Een erg verschillend niveau van bewustzijn kan er dan ook voor zorgen dat 2 mensen uit elkaar groeien of gewoon niet de klik met elkaar krijgen om verder te kunnen gaan. D.m.v. veel lezen en het volgen van spirituele en esoterische cursussen en ook veel zelfstudie kan dat bewustzijn zich ook veel sneller ontwikkelen.

4. Het onderbewustzijn

In het onderbewustzijn zit alles wat niet meer bewust deel uitmaakt van je leven. Moet wel worden opgemerkt dat onderbewustzijn en onbewust niet het zelfde hoeft te zijn. Zo bewegen wij bijv. onze handen, armen, kortweg alle lichaamsdelen over het algemeen niet bewust maar onbewust, zou je namelijk elke handeling bewust gaan doen wordt je knetter gek.

5. Het onderbewuste

In het onderbewustzijn kunnen allerlei dingen opgeslagen zitten die je als kind, jong volwassene of volwassene hebt meegemaakt en waaraan je geen aandacht meer wilt schenken omdat er verdriet en pijn mee gepaard gaat of het is eenvoudigweg aan je voorbij gegaan, zonder dat je het hebt opgemerkt en toch speelt het ergens een rol in je huidige leven.

Daarom wordt er ook in therapie land vaak naar het onderbewuste gegaan omdat daar de pijn en verdriet ligt waar je nu onbewust last van kunt hebben.

6. Tip

Leef bewust en laat alles wat er is er gewoon zijn, pas dan laat je het ware gezicht zien en worden er geen dingen meer onnodig naar het onderbewustzijn verwezen, zodat je vrijer kunt leven.