1. Waarom zijn wij zo gestrest

Wij maken ons om van alles en nog wat druk en vooral tegenwoordig is dat wat ons erg opbreekt. Een maatschappij die erg prestatiegericht is en waar geld en tijd ontzettend belangrijk zijn.

Zo belangrijk dat we er uiteindelijk aan onder door gaan.

Waar het omgaat, vergeten we en dat is onszelf. Stress is niets anders dan prikkels en irritaties die veroorzaakt worden door ons eigen verwachtingspatroon.

Heb je een hoog verwachtingspatroon dan is er meer stress.

Andere factoren die meehelpen om gestrest te worden zijn; slecht eten, weinig slaap, en bepaalde verslavingen zoals drank en drugs.

Ik heb op een spirituele manier gekeken wat ons bezielt en waarom we zo gestrest zijn en daar is het volgende gedicht uitgekomen.

2. Gedicht over stress en angstenWat ons bezielt

Zie ons rennen zie ons gaan, we zien elkaar al niet meer staan. Weinig gebeurt nog met beleid, wat in de weg staat is de tijd.

Die tijd die zo “belangrijk” is, waarom hoezo wat is er mis ? Waarom lopen wij zo hard vooruit, terwijl “ juist dat “ ons tegen de borst stuit.

Of is het angst, angst voor de tijd, en leveren wij daarom die strijdt. Is het dan angst wat ons zo drijft, angst voor de dood, angst voor het leven, is dat waar we van angst voor beven.

Wellicht is het dan tijd, in plaats van die felle strijdt, eens stil te staan, bij wat we met z’n allen hebben gedaan. Want inzicht is waar het omdraait, en wellicht het leven weer verfraait.

En hoeven we ons ego niet meer te beschermen, en over anderen te ontfermen. Een ieder is dan goed zoals die is en is het fijn zo samen te kunnen zijn.

Misschien gaat alles wel zo snel, en gedragen we ons zo fel, en leveren we die strijdt, op weg naar de nieuwe tijd. Waar alles rustig en gelijk zal zijn, daar verlang ik naar, die gedachte alleen al is heel fijn.

3. Stress door angsten

Waar ik in dit gedicht ook al naar verwijs is dat we gedreven worden door angsten. Een aantal angsten waardoor stress ontstaat zijn;

4. faalangst,

Angst voor te kort,

angst voor de tijd of toekomst

angst voor gevaar.

Faalangst komt vooral voor als stress factor op het werk Je moet het goed doen maar dat leg jij jezelf op. Wat verwacht jij van jezelf.

Angst voor te kort als stress factor bij het alleen maar bezig zijn met geld en carrière, hier komt de stress er vaak pas naar jaren uit in de vorm van een Burnout of overspanning.

5. Angst voor toekomst

Angst voor de tijd of toekomst als stress factor bij werk, gezin, maatschappij. Angst voor de tijd is een overkoepelende angst die op alle fronten kan voorkomen. Dit is wel een angst die in sommige culturen meer voorkomt dan in andere. In zuidelijke landen zijn ze bijvoorbeeld niet vaak op tijd en ze maken er ook geen probleem van als anderen te laat komen.

6. Angst voor gevaar

Angst voor gevaar als je erg beschermend bent en overbezorgd voor je familie en kinderen. Maar ook verlies van naasten, gezondheid, ontslag op werk kortom de dingen die met de veiligheid in je leven te maken hebben vallen onder angst voor gevaar.

7. Stress oplossen

Wij zijn gestrest doordat we het allemaal buiten onszelf zoeken. Het is belangrijk wat anderen vinden en hoe wij onze plaats veroveren. We leggen onszelf van alles op. Als we alleen al niet meer bezig zouden zijn met anderen en al die energie in onszelf zouden stoppen, lost de meeste stress vanzelf op.