1. Relatietherapie voor problemen in de relatie

Een relatie wil zeggen dat mensen met elkaar te maken hebben en dicht bij elkaar staan. Je hebt een relatie met je vrienden, familie, collega’s en als je getrouwd bent met je man of vrouw.

Relatietherapie wordt niet alleen gegeven aan echtparen maar ook aan families, ouders met kinderen. Kortom aan alle relaties die in bepaalde mate verstoord zijn.

Bij relatie therapie worden alle partijen behandeld. Als er maar een van de partijen behandeld wordt, is de kans aanwezig dat die partij de therapeut gebruikt om de andere partijen te kunnen aanvallen, door uitspraken van de therapeut te verzinnen of uit zijn verband te trekken {Bijv. de therapeut vond ook dat jij...}.

Onenigheid in een relatie kan veel stress veroorzaken waardoor er op diverse gebieden niet meer goed gefunctioneerd wordt.

2. Oorzaken voor relatietherapie

De 5 oorzaken wanneer je voor therapie kunt kiezen. Problemen in een relatie kunnen ontstaan doordat mensen uit elkaar groeien of door diverse gebeurtenissen waardoor de partijen het niet meer met elkaar kunnen vinden.

Enkele oorzaken voor problemen in een relatie kunnen zijn:

Er wordt niet voldaan aan verwachtingen. Dit komt veel voor bij mensen die vanuit een goede vriendschap zijn gaan samenwonen. Beide partners hadden hier waarschijnlijk een ander beeld van de toekomst. De vrijheid moeten opgeven speelt ook vaak een rol.

Geen goede communicatie meer. Dit komt veel voor bij mensen die al langere tijd bij elkaar zijn. Er valt niet zoveel meer te vertellen. Dit is ook een typisch voorbeeld van uit elkaar groeien. Een ieder gaat zijn eigen gang. Er is geen interesse meer voor de ander.

Er zijn allerlei verwijten naar elkaar. Dit komt veel voor na een ingrijpende gebeurtenis zoals: vreemdgaan, er is iets met de kinderen of materiële zaken die door toedoen van een van de partijen zijn fout gegaan.

De manier waarop je elkaar spiegelt wordt niet begrepen. Partijen zijn nooit voor niets bij elkaar. We spiegelen elkaar allemaal om ervan te kunnen leren. Een spiegel is: als de ander dat gedrag vertoond wat jij mist in jou gedrag, juist iets niet durft wat jij dan weer geen enkel probleem zou vinden of precies datgene doet wat jij zo irritant vind aan jezelf. Als je dat niet meer wilt zien of kunt begrijpen ontstaat er irritatie.

Er zijn geen verlangens meer. Dit komt voor bij stellen die al langer bij elkaar zijn en waar de liefde en genegenheid niet meer aanwezig is. Er hoeft hier geen ruzie of onenigheid te zijn. Het verlangen is er alleen niet meer. Het wordt anders als maar een van de partners geen verlangen meer heeft. Dit kan trouwens erg pijnlijk zijn.

3. Doel van relatietherapie

Het doel van de therapie is een betere communicatie op gang brengen en te zorgen dat er meer duidelijkheid komt. Als dit doel bereikt is dan kunnen de partijen ook duidelijker aangeven wat ze echt willen. Uiteindelijk gaat het erom dat de partijen er een goed gevoel aan over houden of ze nu bij elkaar blijven of apart verdergaan.