1. Polyenergetische therapie

Wat is polyenergetische therapie? Een vorm van therapie die ontwikkeld is in het begin van de jaren '90 door Ed Nissink. Ed die zich al geruime tijd bezig hield met diverse alternatieve psychotherapieën, communicatie en alles wat de mens zoal beweegt heeft deze manier van therapie ontwikkeld om op een korte termijn (i.p.v. jaren naar een therapeut te moeten lopen} door te kunnen dringen op dat punt waar het probleem ontstaan is. Er wordt namelijk in heel veel therapieën en ook in de gangbare medische wereld ontzettend veel gesleuteld aan de oppervlakte.

2. De start van poly-energetische therapie

Bij polyenergetische therapie wordt aan het begin van een sessie begonnen met de Randkern. De naam zegt het al van de rand (oppervlakte dus) naar de kern.

Randkern is een manier van vragen stellen zodat de cliënt uiteindelijk het antwoord bij zichzelf vind{dit is dan het oh zo belangrijke inzicht}.

3. Belangrijke inzichten bij de randkern

Bij de randkern is het belangrijk dat de therapeut voor een zo prettig mogelijke sfeer zorgt voor de cliënt. In de polyenergetica wordt dan ook nooit bestreden wat de cliënt zegt want strijdt betekend dat er een schild komt en dan wordt het wel heel moeilijk voor de therapeut om de cliënt bij zichzelf door te laten dringen.

4. Vierkant van vertrouwen

Er wordt binnen polyenergetica dan ook wel over het vierkant van vertrouwen gesproken.

De therapeut heeft vertrouwen in zichzelf, de cliënt heeft vertrouwen in zichzelf, de therapeut in de cliënt en de cliënt in de therapeut. Als dit vierkant klopt loopt de sessie goed en wordt er veel bereikt.

5. De therapeut geeft vertrouwen

Tijdens een polyenergetische sessie houdt de therapeut de cliënt heel goed in de gaten zodat de signalen die afgegeven worden gelijk door de therapeut worden opgepikt. Signalen kunnen bijvoorbeeld lichamelijk zijn, zoals hoe uitdrukking van gezicht verandert of een veranderende ademhaling. Maar ook emoties die naar boven komen of herhaaldelijk woorden gebruiken waar lading op zit.

6. De oorzaak van problemen aanpakken

Om dit alles te kunnen waarnemen en de sessie goed te laten verlopen bezit de polyenergetisch therapeut de kennis van meerdere vakken, zoals bijvoorbeeld NLP. Binnen deze vakken zitten vele technieken die de polyenergeet kan gebruiken als hij eenmaal bij de oorzaak van het probleem is aangekomen.