1. Hoe jij jezelf gelukkig kunt maken

Wanneer zijn we gelukkig? Dat verschilt per persoon en is ook afhankelijk van de situatie waar je in zit. Als je arm bent denk je dat je gelukkig zult zijn met meer geld, ben je ziek zal je gelukkig zijn als je gezond bent, ben je eenzaam dan zal je gelukkiger zijn met een relatie.

Gelukkig zijn is maar een relatief begrip. Wat helemaal afhankelijk is van de omstandigheden en situatie waarin jij zit. Gelukkig zijn heeft ook alles te maken met je karakter en hoe je leven er altijd heeft uitgezien. Zo kan het zijn dat mensen die aan alle omstandigheden voldoen toch niet gelukkig zijn.

We leven allemaal in dezelfde wereld en toch zien we hem allemaal anders. Zo is het ook met geluk en gelukkig zijn.

2. Hoe je gelukkig kunt worden

Geluk kun je afdwingen. Dit klinkt wel erg dwangmatig maar het kan. Dit kun je uitproberen door de volgende 2 oefeningen die je overal kunt toepassen:

Ga de stad in en kijk serieus en chagrijnig. Wees niet erg spraakzaam en observeer wat er al die tijd gebeurd. Bijv.: zijn de mensen in een winkel wel behulpzaam, zijn ze vriendelijk naar jou toe, laten ze jou voorgaan in de rij bij de kassa of bij het oversteken. Als je thuiskomt zul je doodmoe zijn van dat uitstapje en je wordt er niet echt gelukkiger van. Want er zullen maar weinig mensen zijn geweest die dit alles voor jou overhadden.

Ga nu de stad in met een vriendelijk/lachend gezicht en stel je open op. Dwz : je bent geïnteresseerd in alle gebeurtenissen en mensen die je tegenkomt en je bent behulpzaam.

Nu hoef je eigenlijk niet meer te observeren want je zult gelijk merken dat het een gelukkig uitje wordt. Mensen laten je voorgaan, zijn erg behulpzaam en zijn vooral vriendelijk tegen jou. Kom je nu thuis; is je dag al goed en voel jij je gelukkiger dan voor die tijd.

Maak een ander gelukkig en je zult zelf gelukkig zijn. Deze zin gaat altijd op als je het maar meent en het oprecht is.

3. Geluk dwing je af

Uiteraard probeer je het eerst uit, je oefent en speelt er wat mee. Maar zie je het resultaat, zal het geen enkele moeite meer kosten om als een vriendelijk mens die wat over heeft voor de medemens de deur uit te gaan. Er kunnen altijd persoonlijke omstandigheden zijn waarbij het niet gemakkelijk is om vriendelijk te zijn, dat mag ook want dat hoort natuurlijk ook bij jou. Maar weet dan wel dat een beetje vriendelijkheid ook die omstandigheden kunnen verzachten. Hulp uit onverwachtse hoek dient zich nu eenmaal sneller aan bij een persoon die aardig en vriendelijk is.

4. Gelukkig zijn betekent keuzes maken

Zoals bij alles in het leven kun je ook hier kiezen. Een keuze maken is vaak niet gemakkelijk. Er wordt getwijfeld en afgewogen of het een goede keuze is. In het geval van gelukkig zijn lijkt mij de keuze niet moeilijk, er zitten alleen maar voordelen aan.

5. Gelukkig zijn door rust

Om gelukkig te kunnen zijn is het ook belangrijk om genoeg rust te nemen en gezond en regelmatig te eten.