1. Inleiding Reiki

Reiki is een natuurlijke heelmethode, letterlijk vertaald betekend het" universele levensenergie".

Voor de oorsprong van Reiki moet men al ver terug in de tijd, namelijk het eind van de 19e eeuw in Japan. In die tijd deed dr. Mikao Usui namelijk onderzoek naar het genezen van ziekten d.m.v. handoplegging van Boedha en Jezus.

2. Een lange geschiedenis

Na lang bestuderen van vooral in het Sanskriet (dit is een Indische taal) geschreven oude teksten (ruim 2000 jaar voor christus) en veel mediteren kreeg hij het begrip en inzicht hoe hij levensenergie in banen kon leiden en aan anderen kon doorgeven.

Naar aanleiding hiervan begon hij een kliniek in Tokio en ontwikkelde hij de heelmethode die hij Reiki noemde.

3. De eerste graad (shoden)

Met Reiki 1 wordt je opnieuw afgesteld op de altijd in overvloed aanwezige levensenergie. Dit gebeurt doordat je energiekanaal op een hogere trilling wordt gebracht d.m.v. een inwijding bestaande uit 4 delen (Een inwijding is een ritueel dat door een Reiki-master gedaan wordt en dient om je energiekanalen te openen zodat je de kosmische energie kunt ontvangen, de inwijding in Reiki is voor het leven en als je het eenmaal bezit zal het nooit meer verdwijnen). Het zijn de hand- en kruinchakra die op een hogere trilling worden gebracht ( chakra’s zijn punten in je lichaam die energie sturen en dus doorgeven). In deze eerste cursus leer je hoe je meer verantwoordelijkheid voor je eigen leven kunt dragen en ook hoe je handopleggingen bij jezelf en bij anderen kunt doen. Reiki 1 is over het algemeen een cursus van een hele dag waarin je samen met andere mensen werkt die net zoals jij Reiki willen ervaren.

4. De tweede graad (okuden)

De letterlijke betekenis van okuden is “de binnenste tempel”wat al aangeeft dat je steeds meer naar je centrum, je werkelijke ik, de bron van je kracht gaat. Nadat je langere tijd bezig bent geweest met de eerste graad kun je de behoefte gaan voelen om meer te gaan verdiepen en te versterken en dus de tweede graad te doen, hiervoor wordt echter wel een beroep gedaan op je betrokkenheid. Bij Reiki 2 leer je hoe je de energie krachtiger kunt maken en je leert een speciale Tibetaanse techniek om op afstand te kunnen behandelen. Reiki 2 kan je ook inzichten geven over je verleden en het gevoel dat je bij jezelf thuis komt. Ook hier geld veel oefenen en praktijken zodat je het goed gaat beheersen.

5. De derde graad(ofwel de master graad)

Deze bestaat uit 2 delen 3a & 3b. 3A is een opleiding dat je leert werken met meester energie, veel mediteren en kennis vergaren is hier van groot belang om zo de meester in je te laten groeien. Ook leer je hier bewuster met je eigen energie, inzichten en leven omgaan. Enkele onderdelen zijn: inwijding, meditatie, visualisatie, Reiki ervaringen uitwisselen, Reiki master symbool en werking en enkele Japanse technieken.

6. Opleiding 3B

3B hier leer je om master te worden en dus om anderen te kunnen opleiden. Dit is een individuele opleiding en ook hier hoort een inwijding bij. Deze mastergraad is alleen mogelijk als je in het bezit bent van Reiki 1 t/m 3A. De 3 belangrijkste onderdelen zijn: met gidsen werken, reïncarnatie/karma en meditatie.