1. Wat vertellen de dromen ons

Over het algemeen dromen we ’s nachts. Meestal in de ochtend vlak voordat we wakker worden. In deze periode gaan we lichter slapen, dit wordt de REM slaap genoemd.

REM staat voor Rapid Eye Movement. In de rem slaap zijn onze hersenen erg actief en onze ogen bewegen snel heen en weer onder de gesloten oogleden. Het is meestal in deze rem slaap dat dromen ontstaan.

Een droom neemt meestal maar enkele seconden in beslag maar lijkt soms uren te duren. Tijdens het dromen is onze geest {ziel} even losgekoppeld van onze besturing {het denken, de hersenen}. Je zou kunnen zeggen, dat zich alles op zo’n moment aan het herstellen is.

Op deze momenten haalt de geest uit het onderbewustzijn en het grote geheel boodschappen omhoog. Deze boodschappen uiten zich in onze dromen. Niet altijd is een droom even duidelijk. De boodschappen worden ook vaak, verpakt in een onduidelijk verhaal, aangeboden.

Als jij je voor het slapengaan voorneemt om helderheid te krijgen over een probleem en je gaat je ’s ochtends vlak voordat je echt wakker wordt hier weer op concentreren, dan kan zich spontaan het antwoord aandienen of het zit verpakt in een van de dromen die je hebt gehad.

Als jij je voorneemt om naar je dromen te luisteren en je daarop te concentreren, kunnen de dromen langer worden en leer je ze ook te begrijpen.

2. Soorten dromenEr zijn diverse soorten dromen:

De dromen met een voorspelling, dit zijn de dromen waarin verteld wordt wat er gaat gebeuren maar ook waarin de oplossingen zitten over hoe je iets kunt aanpakken in de toekomst. De voorspellende beelden of geluiden kunnen gelijk heel duidelijk zijn maar kunnen ook eerst ontcijferd moeten worden.

De dromen die de ervaringen van de afgelopen dag{dagen}doornemen. Deze dromen zijn vaak erg verwarrend omdat ze al die ervaringen door elkaar kunnen gooien of aan elkaar koppelen. In deze dromen komen vaak de minder ingrijpende gebeurtenissen aan bod.

De nachtmerries, zijn de dromen waarin onze niet verwerkte emoties of zaken die onze ziel nog niet verwerkt heeft bijv. uit een vorig leven, aan bod komen. Bij nachtmerries ligt aan de onverwerkte emotie vaak een ingrijpende gebeurtenis{trauma} ten grondslag. Bij kinderen is het erg belangrijk aan nachtmerries aandacht te schenken. Maar ook bij volwassen mensen is het aan te raden bij veelvuldige herhaling van nachtmerries hier aandacht aan te schenken in de vorm van therapie.

3. Dromen en het onderbewustzijn

Dromen hebben te maken met ons onderbewustzijn. Daar ligt alle informatie opgeslagen. Alles van voor dit leven maar ook wat de beste weg is in dit leven, de toekomst dus. Hoe belangrijker de boodschap is, hoe beter de droom hem verpakt.

4. Droom vertellen

De boodschappen worden door de dromen verpakt zodat we veel meer aandacht aan die dromen gaan besteden. Omdat het je nieuwsgieriger en attenter maakt op alles wat die dromen te vertellen hebben . De dromen en nachtmerries die dus het moeilijks te begrijpen zijn hebben juist de belangrijkste boodschappen.

5. Droom uitleggen

Om dromen goed uitgelegd te krijgen bestaat er binnen systemisch werk{familie opstellingen} ook droomopstellingen, aan de hand hiervan krijg je in korte tijd inzicht waarom je die droom had en wat hij betekende.