1. Inleiding

Iedereen is wel eens bang en dat is maar goed ook het waarschuwt ons tenslotte voor naderend onheil zodat we kunnen reageren. Je zou dus kunnen zeggen dat we angstig zijn om ons zelf te kunnen beschermen.

Er zijn ook mensen bang als daar eigenlijk geen echte reden voor is, die vermijden dan ook allerlei situaties en de angst heeft hun helemaal in de greep. Je zou kunnen zeggen dat een normaal leven dan niet meer mogelijk is. Voor deze groep is therapie dan ook aan te raden zodat een normaal leven weer mogelijk wordt.

Alle angsten kunnen we samenvatten in 2 soorten:

de angst voor de dood

de angst voor het Leven.

Dit lijken 2 uitersten maar het is erg verwarrend met welke angst onze daden te doen hebben. Bijv. Iemand wil zich van het leven beroven en staat boven op een gebouw om er af te springen, hij/zij zegt:”ik wil dood want ik ben bang voor het leven maar ik wil ook leven maar ik ben bang voor de dood”. Het kan dus erg verwarrend zijn.

2. Angst voor het leven

Deze vorm van angst wordt duidelijk als iemand zich niet lang kan wijden aan hetzelfde, maar altijd naar een nieuw begin opzoek is. Een andere vorm van angst voor het leven is steeds gevaarlijkere dingen doen en opzoeken zoals drugs gebruik, gevaarlijk in het verkeer, gevaarlijke sport beoefenen kortom veel risico nemen en sensatie zoeken

3. Angst voor de dood

De mensen die hier bang voor zijn zullen juist geen of in ieder geval weinig risico nemen en een eenvoudig en somber leven leiden. Ze zijn bang om zich te binden zoals, huwelijk, kinderen krijgen. Ze hebben een leven met heel weinig veranderingen en hebben precies uitgestippeld wat ze willen en gaan doen in het leven. Er wordt dan ook niets spannends beleefd.

4. Het gevoel

Angst is een emotie die fysiek te voelen is. Angst zorgt ervoor dat we in actie overgaan of juist dat we niks doen {verlammen}. Als er niet direct een fysieke dreiging is, hoeven we niet te vechten of te vluchten. Terwijl onze hormonen hier wel de drang toe hebben waardoor er ontzettend veel onrust in het lichaam ontstaat. Het komt door de hormonen dat we ons paniekerig en angstig gaan voelen.

5. De oorsprong

De angsten die we hebben komen ergens vandaan. Er zullen ook angsten zijn die van nature bij ons horen maar de meeste angsten zijn ons ooit aangeleerd, meestal vanuit bescherming.

6. Enkele oorzaken van angst zijn:

Het wordt door gegeven van ouders op kind door overbezorgdheid.

Van generatie op generatie door dat bijv. de vorige generatie een oorlog heeft meegemaakt en automatisch deze angsten en boosheid overbrengt.

Door de maatschappij, dat je alles goed moet doen (prestatiedrang) hier kan faalangst ontstaan.

7. Soorten angst

Er zijn diverse soorten angst, “van een ik ben nogal bang voor” tot een verlammende angst. Die vele soorten angsten noemen we:

8. Een angstig voorgevoelEen wanhopig gevoel

Een rampzalig gevoel (fobieën)

Een dwangmatige stoornis (alles perfect willen doen)

9. Obsessieve angst stoornissenHoopSchaamte

Haat of woede

10. Conclusie

Door angst wordt alles in ons leven beïnvloed. Ruzies, oorlogen, politieke beslissingen en ook religies worden door angst geregeerd.

Al die zaken kunnen wij als individu niet veranderen. Wat we wel kunnen is onze eigen angsten onderzoeken en van daar uit zo reëel mogelijk reageren.